ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 13 Ιουνίου 2021

Visit our HTML tutorial! If you set the target attribute to «_blank», the link will open in a new browser window or tab. Read more at: https://html.gr/sindesmi-stin-html/

Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

 Ελαιοκομική περίοδος 2020-2021

Την ελαιοκομική περίοδο 2020-2021 για την Κέρκυρα την χαρακτηρίζω ως την καλύτερη της τελευταίας εικοσαετίας.               

Επειδή  δεν υπήρχε προσβολή του ελαιοκάρπου απο ασθένειες, κυρίως του δάκου και μετά της παστέλας, αυτό είχε σαν συνέπεια το παραγώμενο λάδι να είναι ποιοτικά πολύ καλό, η παραγωγή ποσοτικά να είναι ικανοποιητική  και η τιμή για τους παραγωγούς αρκετά συμφέρουσα, δηλαδή λειτούργησαν όλα πάρα πολύ καλά.Πήγαν όλα κατ' ευχή, με αποτέλεσμα οι ελαιοπαραγωγοί να μείνουν ευχαριστημένοι. Φυσικά η ποσοτική παραγωγή, σε απόλυτους αριθμούς, δεν μπορεί να συγκριθεί με προηγούμενες χρονιές, διότι ο Κερκυραϊκός ελαιώνας έχει περάσει σε άλλη φάση κατά την οποία κυριαρχεί η κοπή των ελαιοδέντρων και το εμπόρειο ξυλείας, παρά η παραγωγή λαδιού. Σε αυτη την εγκατάλειψη του Κερκυραϊκού ελαιώνα συνέβαλε και η πολύ χαμηλή τιμή πώλησης του λαδιού απο τους παραγωγούς στους εμπόρους, πρέπει όμως να αναφέρουμε ότι φέτος πρός το τέλος της σοδειάς η τιμή αυτή διπλασιάστηκε. Χαρακτηρίζουμε την τιμή αυτή αρκετά ικανοποιητική μετά απο πολλά χρόνια. Μετά απο δύο τρείς συνεχόμενες σοδειές τα ελαιοτριβεία εργάσθηκαν αρκετά, ακόμη μέχρι τον Μάϊο και Ιούνιο.Θυμηθήκαμε τις παλιές καλές εποχές.            ;

 

Ως γνωστό,παραδοσιακά ως επι το πλείστον, στην Κέρκυρα η ελαιοσυλλογή γίνεται με δίχτυα, τα οποία στρώνονται κάτω απο τις ελιές, ο τρόπος αυτός ελαιοσυλλογής έχει σαν αποτέλεσμα να παράγωνται λάδια μεγαλύτερης οξύτητας. Η οξύτητα του λαδιού είναι κύριο χαρακτηριστικό της ποιότητας του. Το λάδι το οποίο μας καιει στον λαιμό όταν το τρώμε ωμό,σημαίνει ότι έχει οξύτητα,στα φαγητά αν συμβαίνει κάτι τέτοιο τότε η οξύτητα του λαδιού που χρησιμοποιήθηκε είναι αρκετά μεγάλη, πρέπει να γνωρίζουμε ότι με το βράσιμο του λαδιού με τα φαγητά αυξάνει η οξύτητα του. 

Αν η οξύτητα του λαδιού είναι κατω απο ένα τότε χαρακτηρίζεται,έξτρα παρθένο,εάν είναι πάνω απο ένα και μέχρι δύο, παρθένο, και αν είναι απο δύο και πάνω, βιομηχανικό. Με τον παραπάνω τρόπο  ελαιοσυλλογής παράγονται λάδια αυξημένης οξύτητας, σπάνια παράγονται λάδια με οξύτητα μέχρι ένα,  το λάδι με οξύτητα μέχρι δύο το θεωρούμε καλό ακόμη και το τριάρι.  Σιγά σιγά η ελαιοσυλλογή γίνεται με μάδημα των καρπών απο τα δέντρα, με τον τρόπο αυτό παράγεται λάδι χαμηλής οξύτητας, το λεγόμενο μαδητό, ομως αυτή η εργασία είναι αρκετά δύσκολη και επίπονη καθότι τα ελαιόδεντρα στην Κερκυρα  είναι πολύ μεγάλα.Φέτος οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν, έτσι ώστε  η ποιότητα του παραγομένου ελαιόλαδου να είναι αρκετά καλή, σε σχέση με προηγούμενες ελαιοκομικές περιόδους, μάλιστα μετά απο συνεχόμενες κακές σοδειές.                                                                                                                                         

Διαβάστε με κλίκ εδώ τις απόψεις ειδικών για το θέμα

Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021

 Το ιστολόγιο (blogger) 011THEODOROS

Επαναλειτουργεί απο 7-6-2021


Η φωτογραφία αυτή είναι μια φωλιά με τέσσερα αυγά από ένα πουλί, το οποίο ονομάζουμε κοτσίφι. Τα πουλιά αυτά μεταναστεύουν κατά την άνοιξη, συνήθως δεν γεννούν εδώ, όμως  κάποια παραμένουν  γιατί ίσως δεν μπορούν να ταξιδεύσουν και κάνουν φωλιές. 



Το ιστολόγιο λειτούργησε από 4-8-2012 εως 16-2-2017, έκτοτε δεν έγινε καμία ανάρτηση, μάλιστα ορισμένες παραπομπές είτε σε άλλες  ιστοσελίδες, είτε σε εικόνες, δεν λειτουργούν πλέον,η υπάρχουν προβλήματα, θα προσπαθήσουμε να αναδιοργανώσουμε όποιες αναρτήσεις είναι δυνατόν. Από σήμερα  7-6-2021 επαναλειτουργεί το ιστολόγιο

        Η Κολοβή είναι μία ποικιλία, που συναντάμε αποκλειστικά στη Λέσβο γι’ αυτό και κάποιοι την βάφτισαν «Μυτιλινιά»