ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΕΛΑΙΟΨΩΜ0-ΠΑΣΤΑ ΕΛΙΑΣ -ΓΛΥΚΟ ΕΛΙΑΣ

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΕΛΑΙΟΨΩΜΟ - ΠΑΣΤΑ ΕΛΙΑΣ - ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΕΛΙΑΣ

11 Αυγούστου 2011 στις 10:02 μ.μ.
ΕΛΙΟΨΩΜΟ
 ΥΛΙΚΑ
 5 κιλά αλεύρι
150 gr μαγιά
75 gr αλάτι
30 gr ζάχαρη
2 κουταλάκια σούπας ρίγανη
5 κούπες λάδι
10 κούπες ελιές καλαμών σε ροδέλες
2,800 κιλά – περίπου – νερό
 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Φτιάχνουμε τη ζύμη με τα υλικά μας προσέχοντας να γίνει σχετικά μαλακή. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τις ροδέλες ελιάς. Αφού ζυμώσουμε έτσι ώστε οι ελιές να εισχωρήσουν καλά στη ζύμη, χωρίζουμε την τελευταία σε κομμάτια και πλάθουμε τα ψωμάκια. Αφού τα αφήσουμε να φουσκώσουν σκεπασμένα για ένα τέταρτο της ώρας περίπου, τα βάζουμε σε ελαφρά λαδωμένο ταψί και τα ψήνουμε στους 210 – 220 βαθμούς. Τα ψωμάκια μας θα είναι έτοιμα στα 25 με 30 λεπτά της ώρας.





ΤΑΠΕΝΑΝΤ [ΕΙΔΟΣ ΠΑΣΤΑΣ ΕΛΙΑΣ]

ΥΛΙΚΑ
 1 kg ελιές σε ροδέλες
2 κουταλάκια του γλυκού πάστα αντζούγιας
8 κουταλάκια σούπας κάπαρη
4 σκελίδες σκόρδο
½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν
1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
Ξύσμα από ένα λεμόνι
Ελαιόλαδο [λίγο αν θέλουμε την πάστα σφιχτή]
 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Τοποθετούμε και χτυπάμε στη συνέχεια τα υλικά μας στο μπλέντερ αφήνοντας τελευταίο το ελαιόλαδο το οποίο προσθέτουμε ανακατεύοντας καλά.








ΠΑΣΤΑ ΕΛΙΑΣ
με πράσινες ελιές [χοντρολιές]
 ΥΛΙΚΑ
1 kg ελιές σε ροδέλες
150 γρ. κάππαρη
2 – 3 πιπεριές Φλωρίνης
Χυμός λεμονιού
Λίγο πιπέρι και αλάτι
Λίγη ζάχαρη [ 2- 3 κουτάλια της σούπας]
Ελαιόλαδο

ΠΑΣΤΑ ΕΛΙΑΣ
με μαύρες ελιές [αητονυχολιές]
  ΥΛΙΚΑ
 1 kg ελιές σε ροδέλες
150 γρ. μαϊντανός
150 γρ. λιαστή ντομάτα
Χυμός λεμονιού
Λίγο πιπέρι και αλάτι
Λίγη ζάχαρη [ 2- 3 κουτάλια της σούπας]
Ελαιόλαδο


ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΕΛΙΑΣ

ΥΛΙΚΑ
2 κιλά ελιές καλαμών ολόκληρες
χωρίς πυρήνα, στην άλμη τους
2 κιλά ζάχαρη
2 κιλά νερό
200 gr γλυκόζη
100 gr φρέσκια μαντζουράνα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Πλένουμε τις ελιές. Βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και τη γλυκόζη να βράζει. Στη συνέχεια ρίχνουμε τις ελιές μαζί με την μαντζουράνα και το αφήνουμε να βράσει για 15 – 20 λεπτά. Το βγάζουμε από τη φωτιά, το αφήνουμε να παγώσει και το τοποθετούμε σε βάζο το οποίο διατηρούμε σε σημείο που να είναι δροσερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια :