ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ ΑΠΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ ΑΠΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ ΑΠΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ


Επειδή κατά την παρασκευή του σαπουνιού χρησιμοποιείται καυστική σόδα και το αντιδρόν μείγμα βράζεται είναι απαραίτητο για την προστασία μας να φοράμε γάντια, προστατευτικά γυαλιά και ποδιά. Επιπλέον για να μην εισπνέουμε τις όποιες αναθυμιάσεις προκύπτουν, πρέπει η διαδικασία να γίνεται κάτω από απορροφητήρα ή κοντά σε ανοιχτό παράθυρο.

Για την παρασκευή σαπουνιού χρειαζόμαστε:
Αγνό παρθένο ελαιόλαδο, καυστική σόδα (το χημικό όνομα είναι υδροξείδιο του νατρίου) και νερό.

Αρχικά ετοιμάζουμε με προσοχή τις ποσότητες που απαιτούνται:
Ø      500 ml αγνό παρθένο ελαιόλαδο
Ø      150 ml νερό (καλύτερα αποσταγμένο)
Ø      και 70 gr καυστική σόδα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η καυστική σόδα, όπως φαίνεται και από το όνομά της είναι καυστική ουσία γι αυτό και δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με το δέρμα μας. Σε τέτοια περίπτωση πρέπει αμέσως να πλύνουμε με πολύ νερό το σημείο όπου έπεσε. Επίσης η καυστική σόδα είναι μια υγροσκοπική ουσία δηλαδή απορροφά γρήγορα υγρασία από την ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα να «πετρώνει» γι αυτό πρέπει να κλείνεται όσο γίνεται πιο αεροστεγώς.

Η διαδικασία που ακολουθούμε είναι η ακόλουθη:

1.       Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε το νερό και το θερμαίνουμε μέχρι να γίνει χλιαρό. Με προσοχή προσθέτουμε την καυστική σόδα και ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι ώσπου να διαλυθεί καλά, να γίνει το διάλυμα διαυγές.
2.       Στη συνέχεια προσθέτουμε το λάδι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα χωρίς διακοπή αφήνοντας τη θερμοκρασία να ανεβαίνει αργά. Δημιουργείται ένα θολό καφεκίτρινο μείγμα. Είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία της διαδικασίας η ακατάπαυστη ανάδευση.
3.       Παρατηρούμε ότι με το πέρασμα του χρόνου η μορφή του μείγματος αλλάζει και περίπου 15 λεπτά μετά από την προσθήκη του λαδιού, η πυκνότητα αυξάνει και το μείγμα παίρνει τη μορφή χυλού.
4.       Αφήνουμε να βράζει άλλα 10-15 λεπτά ανακατεύοντας πάντα.
5.       Το κατεβάζουμε από τη πηγή της θερμότητας και περιμένουμε 5 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία του.
6.       Στη συνέχεια τοποθετούμε το σαπούνι στο καλούπι.
7.       Είναι καλό μετά από 2 περίπου ώρες να το κόψουμε για να μην ραγίσει κρυώνοντας καθώς θα συστέλλεται.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το σαπούνι για να ωριμάσει, δηλαδή να μπορεί να χρησιμοποιηθεί πρέπει να μείνει σε επαφή με τον αέρα περίπου τέσσερις μήνες. Στο διάστημα αυτό η καυστική σόδα που περίσσεψε από τη χημική αντίδραση, αντιδρά αργά με το διοξείδιο του άνθρακα που υπάρχει στην ατμόσφαιρα και μετατρέπεται σε ανθρακικό νάτριο δηλαδή σε μια μορφή μαγειρικής σόδας και το χρώμα του τείνει προς το λευκό. Τότε το σαπούνι είναι “φιλικό” με το δέρμα μας επειδή το pH του δεν απέχει πολύ από το pH του δέρματος.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

  • Το χημικό μόριο του σαπουνιού αποτελείται από ένα τμήμα λιποδιαλυτό, το λιπόφιλο και ένα πολικό τμήμα που διαλύεται στο νερό, το υδρόφιλο. Το λιπόφιλο μέρος του σαπουνιού «κολλάει» στη λιπαρή βρωμιά και το υδρόφιλο στο νερό με το οποίο ξεπλένουμε. Έτσι το νερό παρασέρνει το σαπούνι και μαζί και τη βρωμιά.
  • Το σαπούνι ελαιολάδου (από 100% παρθένο ελαιόλαδο) έχει σχεδόν λευκό χρώμα, περιορισμένη αφριστική ικανότητα και ήπια και αντιαλλεργική δράση.
  • Το πράσινο σαπούνι παρασκευάζεται από πυρηνέλαιο. Περιέχει τη χλωροφύλλη της ελιάς και χαρακτηρίζεται από τις απολυμαντικές του ιδιότητες και τις πολλαπλές του χρήσεις.
  • Το σαπούνι «τύπου Μασσαλίας» παρασκευάζεται από 80% αγνό παρθένο ελαιόλαδο και 20% εδώδιμο φοινικοπυρηνέλαιο. Είναι ένα απαλό σαπούνι με έντονο αφρισμό.
  • Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε βότανα (χαμομήλι, μέντα, ιβίσκος, λεβάντα), στο νερό που θα διαλύσουμε την καυστική σόδα βράζουμε πιο πριν τα βότανα. Δημιουργούμε δηλαδή ένα εκχύλισμα των βοτάνων μας.
  • Όταν το σαπούνι κρυώσει ελαφρά στο καλούπι μπορούμε να προσθέσουμε αιθέρια έλαια ώστε το σαπούνι μας να είναι αρωματικό (δεν πρέπει η προσθήκη των αιθέριων ελαίων να γίνει στο ζεστό σαπούνι γιατί τότε θα εξατμιστούν).


Δεν υπάρχουν σχόλια :